Hamilelik Tümörü
Hamilelik Tümörü, diğer ismi ile piyonejik granülom, gebeliğe bağlı olarak değişen hormonal dengenin de etkisi ile dişetinde kırmızı-mor renkte, kanamalı, iyi huylu yumuşak doku büyümesi olarak tanımlanabilir. Bu dokunun oluşmunda kötü ağız hijyeninin de rol oynadığı bilinmektedir. Hamile kadının dişlerini ideal şekilde temizleyemediği durumlarda, kısa süre içerisinde oluşabilen ve genelikle fındık boyutuna kadar büyüyen, kanamadan dolayı rahatsızlık veren, şekil ve renk itibariyle korkutucu olabilen, çoğunlukla ağrısız oluşumlardır.
Muayenehane şartlarında yapılabilen bir operasyonla hastalıklı dokunun dişetinden çıkartılması ile tedavi edilir. Operasyonda kalıntı kalmadığı durumlarda tekrar etmez.
Çiğnemeye engel olacak kadar büyümediği durumlarda tedavi için doğum sonrasına kadar beklenir. Zorunluluk halinde, piyojenik granülom, gebelik devam ederken de operasyon yapılarak çıkartılabilmektedir. Hamilelik tümörü her ne kadar tipik bir oluşum olarak karşımıza çıksa da, çıkartılan hastalıklı doku patolojik incelemeye gönderilerek oluşumun türü doğrulanır.
Gebelik planlanırken diş hekimi muayenesi ve gerekli tedavilerin yapılması sonradan çıkablecek hastalıkları önleyecektir. Bu tip oluşumların da önlenebilmesi için özellikle gebelik döneminde ağız hijyenine özen gösterilmesi gerekmektedir.
Bir cevap yazın